02350 Servicetelefon Gratis telefonnummer
Kontaktskjema
Nyhetsbrev
Bama

BAMA

Et førtitalls Jungheinrich-trucker er i stadig er i bevegelse på terminalen på Kalbakken, bare avløst av hvile mellom klokka 22 fredag og klokka 22 lørdag kveld!

Sunn tankegang tvers igjennom
Vi blir møtt av terminalsjefen på BAMA som tar oss med på en liten omvisning før vi entrer terminalen med to temperatursoner. Vi lar oss imponere av tre treningsrom på veien; et godt utstyr vektrom med tredemøller og romaskin, spinningsal med 13 sykler og et yogarom – BAMA vet å ta vare på sine ansatte, og viser gjennom sitt slagord "EAT MOVE SLEEP" at de setter fokus på helheten i det som skaper sunnhet, god helse og livskvalitet for oss mennesker – nemlig kombinasjonen av kosthold, fysisk aktivitet og søvn. Hver for seg er de viktige, sammen er de nøkkelen til positiv forandring, som de selv sier.

Hektisk aktivitet i ulike temperatursoner
Hos BAMA er varemassen fordelt på to temperatursoner i én terminal; den kaldeste delen av terminalen holder mellom 1 og 4 grader og inneholder 70 prosent av varene og den varmeste holder mellom 7 og 12 grader med 30 prosent av varene. Terminalen er på totalt 11 500 kvadratmeter.

Arild forteller at mellom 85 og 90 prosent av varene både kommer inn og forsvinner ut igjen i løpet av 24 timer. Det er et imponerende tempo på både plukktruckerpalletrucker og skyvemasttrucker. Skyvemasttruckene er utstyrt med Floor-Spot som er et rødt lys som projiseres på bakken tre til fem meter fra trucken. Lyset synes veldig godt for de som befinner seg på terminalen, og ulykker forebygges. I tillegg til Floor-Spot har BAMA også tenkt sikkerhet når det gjelder hastighet på truckene. På de rundt 45 truckene som kontinuerlig kjører rundt på lageret hos BAMA, er farten senket for å ivareta sikkerheten til alle som ferdes der. 

Streng kvalitetskontroll
I det vi kommer inn i den største og kaldeste delen av terminalen, observerer vi en mann som åpner lokket på en boks med blåbær – og smaker. Vi lurer litt på hva han driver med, men skjønner raskt at dette er jobben hans. Er det mistanke om at varekvaliteten ikke er god nok, tas pallen til side og varekontrollørene går i gang. Det tar tid å bli en god varekontrollør, selv om kontrollørene både har kursing og erfaring. Arild sier at du skal kjenne produktene godt for å kunne ta en utvidet varekontroll.

Det er betryggende å vite at ingen ting blir overlatt til tilfeldigheten hos BAMA! 

Imponerende fakta
Det er imponerende å tenke på at BAMA betjener 70 prosent av markedet med bare tre kunder! Kundene er riktignok store; BaRE, som forsyner REMAs butikker, Bama Dagligvare som forsyner Norgesgruppen og Bama Storkjøkken. På en normal dag betjenes mellom 2000 og 2200 paller. Cirka 100 biler kommer inn og cirka 120 går ut igjen. Per år går cirka 650 000 paller gjennom terminalen, men Arild sier det er rom for å vokse i bygget som BAMA flyttet inn i i 2014.

Rundt 90 prosent av varene kommer inn mellom klokka 20.00 og 06.00. Når de fleste andre ligger og sover, jobbes det på terminalen og utsendelsene starter for dagen klokka 02.00. Varelevering til de største byene går tidlig om morgenen med tog.

På terminalen er det fullt kjør stort sett hele tiden, bortsett fra mellom klokka 22 fredag kveld til klokka 22 lørdag kveld. Full drift skjer altså mellom lørdag klokka 22.00 og frem til fredagen etter klokka 22.00. Det gjør at gaffeltruckene får kjørt seg og Bama har valgt å kjøre med skiftbatteri. Vi lurer på om litiumionbatterier kan være noe av fremtiden på terminalen?

Litt banannytt
Arild forteller helt til slutt at de ikke har noen bananer på terminalen. Bananene holder til på eget banamodneri og alle bananene går ut derfra. I resepsjonen henger det likevel mye interessante bananfakta, og vi kan konstatere at vi nordmenn er glad i bananer:

I 1930 ble det importert 8 425 tonn bananer til Norge, som utgjør cirka tre kilo per person.
I 2012 ble det importert 76 781 tonn bananer til Norge, som utgjør 15,2 kilo per person.

Selv om slagordet til BAMA er endret, innebærer det fortsatt at du bør få i deg de velkjente 5 om dagen!

Vi takker Arild Steen for tiden, interessant informasjon og omvisningen på BAMAs terminal på Kalbakken!

Les mer om BAMA på deres nettside: www.bama.no

Tekst/foto: Ellen Herness og Beate Hoel Løken for Jungheinrich Norge

Lurer du på noe?