02350 Servicetelefon Gratis telefonnummer
Kontaktskjema
Nyhetsbrev
Kranskekakebakeren
Helt nytt produksjonsbygg med fryselager

Kransekakebakeren AS

For 30 år siden begynte en 16 år gammel gutt å eksperimentere med oppskrifter på kransekakedeig ved kjøkkenbordet. I dag er eksperimenteringen satt i system i det nye produksjonsbygget til Kransekakebakeren i Askim – hvor årlig 300 000 kransekaker og 600 000 kransekakestenger blir til!

Litt historikk
Historien om Kransekakebakeren har sin opprinnelse hele 30 år tilbake; på kjøkkenet til Arild Christoffersen, som ikke egentlig vil sette en stillingstittel på seg selv, men vi kaller ham «Daglig leder og altmuligmann» hos Kransekakebakeren. For det er ikke den ting han ikke gjør eller kan! Mye har skjedd på disse 30 årene, bedriften har vokst jevnt og trutt til dagens omfang.

Imponerende omfang

I august i år (2016) flyttet Kransekakebakeren inn i helt nytt produksjonsbygg med fryselager i Askim. Arild er veldig fornøyd med nye lokaler og forteller stolt om både bygget og bedriften sin. De baker 300 000 kransekaker med 18 ringer og 600 000 kransekakestenger per år. Til dette går det med 160 tonn mandler. Hovedleveransen går til Coop, Europris og Norgesgruppen.

Skinnende rent
I slutten av november gikk den siste store leveransen ut fra Askim med imponerende 18 trailere med 66 paller hver – fylt av kransekaker og kransekakestenger. Steinar Flåten, som er produksjonsleder, tar oss med på en runde rundt i lokalene. Han viser oss produksjonslokalene hvor storvask av anlegget står på dagsorden i påvente av ny sesong i starten av januar. Vi baker 2000 18-ringers kransekaker hver dag, forteller Steinar.

"Frysa"
Vi blir også tatt med inn i «frysa» som holder minus 22 grader. Her står det  fortsatt imponerende mange paller med kransekaker lagret. På det øverste nivået i reolene, er «frysa» 10,5 meter høy og det går 22 paller i dybden.

Jungheinrich Shuttle "Under pallet Carrier (UPC)"
Inne på "frysa" ser vi at vår Under Pallet Carrier (UPC) kjører i reolene og setter fra seg paller, helt på egenhånd. Våre lastbærere (UPC) er kjernen i våre shuttle-kompaktlagersystemer. Ved å bruke shuttlesystemer, får du mer pallplass, men trenger færre arbeidganger på samme areal – du får dermed bedre plassutnyttelse. Arild forteller at de kjøpte to UPC-er for å kunne bruke begge i høysesong. Vi var enige om at det var greit å ha to shuttler, for vi er veldig sårbare hvis noe skjer, spesielt med tanke på den spesielle måten vi driver denne produksjonen på. 

Én leverandør
Jungheinrich har levert hele reolanlegget og to shuttle-er av typen «UPC» (Under Pallet Carrier), skyvemasttrucker og ledestablere til Kransekakebakeren – alle i fryseromsutgave. Dette er trucker som er konstruert spesielt med tanke på å tåle svært kalde omgivelser over lang tid.

Kransekaketips og enda litt mer
Vi har aldri møtt noen som er så kunnskapsrike og opptatt av kransekaker som Arild, så vi spør ham om noen tips til hvordan vi kan nyte en seig og god kransekake:

– Ved oppbevaring i romtemperatur er kransekaka holdbar i opptil 28 dager.

– Kransekaka blir bare bedre av å bli tatt frem for tining, for deretter å bli fryst igjen – opptil flere ganger. Fryseprosessen tilfører fuktighet til kransekaka, sier Arild.

Nordmenn holder på tradisjoner og spiser kransekake til jul, 17. mai og konfirmasjoner. Hvorfor ikke ha kransekakestenger i fryseren og ta opp noen når du har lyst på noe godt til kaffen, eller får gjester? Arild mener kransekake smaker like godt året rundt, og det må vi jo bare si oss helt enig i! Og hva består disse fantastiske kransekakene av? Oppskriften fikk vi ikke lurt ut av ham, men han kunne røpe såpass at etter mye prøving og eksperimentering, har han kommet frem til at de beste kransekakene består av en blanding av skoldede mandler og mandler med skall – og en liten andel bitre mandler.

truert spesielt med tanke på å tåle svært kalde omgivelser over lang tid.

Nyttig kunnskap om smellbongbonger
Alle kjenner vel til og har en mening om innholdet i «smellbongbongene» som hører til på kransekakene. Fra neste år vil Arild og hans medarbeidere selv velge ut hvilke vitser vi finner inne i dem sammen med papirkronene. Vi krysser fingrene for at det går samme veien med dem som med kransekakeopplevelsen vår etter at vi har fulgt Arilds råd; tørrhet er historie! 

Takk til kransekakebakerne
En stor takk til Arild og Steinar for et hyggelig og informativt besøk! Også håper vi alle får gleden av å nyte seig kransekake til jul, selv om den fremdeles ikke teller blant de sju slagene ...Tekst/foto: Ellen Herness og Beate Hoel Løken

Lurer du på noe?